A Microsoft kedden (02.21.) bejelentette, hogy megállapodást kötött az Nvidia-val és a Nintendo-val. A 10 éves partnerségi megállapodás értelmében az Xbox PC-s játékokat az Nvidia felhőalapú játékszolgáltatásába integrálja. A szoftveróriás közleményében kifejtette, hogy a partnerség „megoldást kínál az Nvidia Activision Blizzarddal kapcsolatos aggályaira. Az Nvidia így teljes körű támogatását adja az akvizíció hatósági jóváhagyásához”.

A Microsoft többek közt így próbálja meggyőzni az Európai Unió tisztviselőit, hogy hagyják jóvá az Activision Blizzard – a Call of Duty mögött álló vállalat – 69 milliárd dolláros felvásárlását.

Brad Smith, a Microsoft elnöke kedden Brüsszelben zárt ajtók mögött tartott megbeszélést az uniós hatóságok és a versenytársak képviselőivel, hogy eloszlassa azokat az aggályokat, amelyek szerint az Activision Blizzard felvásárlása árthat a videojáték-iparon belüli versenyre. Az ügyletet az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szabályozó hatóságai is vizsgálják.

Brad Smith bejelentette továbbá, hogy véglegesítettek egy 10 évre szóló megállapodást a Nintendo-val is, amelynek értelmében, a „Call of Duty” legújabb verziói a következő 10 évben biztosan megérkezhetnek a Nintendo platformjára.

Smith kedden a CNN-es Richard Questnek nyilatkozva elmondta, hogy „ma sok minden megváltozott, mert a Microsoft két olyan megállapodást jelentett be, amelyek a Nintendo eszközein és az Nvidia felhőalapú streaming szolgáltatásain keresztül együttesen 150 millióval több emberhez juttatják el a Call of Duty-t”. A továbbiakban elmondta, hogy ez a két megállapodás eloszlatja azt az aggodalmat, hogy a Call of Duty a jelenleginél kevésbé lesz elérhető.

Ezek után egyre inkább úgy tűnik, hogy az üzlet legfőbb kerékkötője már csak a Sony, amit a Microsoft szintén külön megállapodásokkal kívánna meggyőzni, azonban ez mindezidáig nem sikerült.

Ugyanakkor a Sony és a Microsoft nézeteltérésétől függetlenül, végső soron a szabályozó hatóságoktól függ, hogy engedélyezik-e az üzletet. Hogy a Microsoft megállapodása a Nintendo-val és az Nvidia-val elég-e ahhoz, hogy meggyőzze a hatóságokat, azt még nem tudni, de a Microsoft minden bizonnyal reméli, hogy elkerülheti a bírósági procedúrát, hogy megvédje az üzletét Európában és az Egyesült Államokban egyaránt.

Az Activision tervezett Microsoft-felvásárlásával kapcsolatban az EU szabályozó hatóságai április 11.-ét tűzték ki a végső döntéshozatal határidejéül.