A Microsoft kedd reggeli bejelentése, miszerint felvásárolja az Activision Blizzard kiadót, azonnal rengeteg kérdést vetett fel és számos találgatás látott napvilágot a legnépszerűbb játékok jövőjét illetően.

A vásárlás a Microsoft számára jelentős stratégiai lépés, hiszen az Activision játékkönyvtárának bevonásával saját Netflix-szerű előfizetéses videojáték szolgáltatásába, az Xbox Game Passba, megkérdőjelezhetetlenül uralkodó piaci szerepre tör. Ez érthető, hiszen népszerűsége hosszú éveken át a Sony PlayStation konzolja mögött kullogot, amit tudatosan egy agresszív felvásárlási stratégiával kívánt orvosolni. Ennek keretében szerezte meg egymás után az olyan nagy címek kiadóit, mint a Minecraft, a Wasteland, a Pillars of Eternity, az Outer Worlds, később pedig 7,5 milliárd dollárért a Bethesdát is felvásárolta, amelynek legnépszerűbb játékai a Fallout, az Elder Scrolls, vagy a Doom-sorozat.

Phil Spencer, az Xbox vezetője egy kedd reggeli közleményében úgy fogalmazott, hogy “A lezárást követően annyi Activision Blizzard-játékot fogunk kínálni az Xbox Game Pass és a PC Game Pass keretében, amennyit csak tudunk, mind az új címeket, mind az Activision Blizzard elképesztő kínálatából származó játékokat”.

Habár egyelőre az még nem teljesen világos, hogy a jövőben mely Activision Blizzard játékok fognak Xbox-exkluzívként megjelenni, ha egyáltalán lesznek ilyenek, mégis Spencer nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy a Sony PlayStation 4 és 5 több tízmillió “Call of Duty”-játékosa egy időre legalábbis megnyugodhat: “Az Activision Blizzard játékai számos platformon élvezhetők … és a jövőben is támogatni tervezzük ezeket a közösségeket”.

A nyilatkozatát egy csütörtöki tweet bejegyzésében még kiegészítette: “A héten jó beszélgetéseink voltak a Sony vezetőivel. Megerősítettem a szándékunkat, hogy az Activision Blizzard felvásárlásakor tiszteletben tartjuk az összes meglévő megállapodást, és hogy a ‘Call of Duty’-t továbbra is a PlayStation-ön szeretnénk tartani. A Sony fontos része az iparágunknak, és értékeljük a kapcsolatainkat”.

Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy ez nem jelent közvetlen megerősítést arra vonatkozóan, hogy minden jövőbeli “Call of Duty” játék továbbra is PlayStation konzolokra fog érkezni.

A Minecraft felvásárlását követően a Microsoft továbbra is támogatja a játékot a különböző konkurens platformokon (beleértve a Nintendo Switchet és a Sony PlayStation 5-öt). Ugyanez a helyzet az The Elder Scrolls Online-nal, ami a Microsoft Xbox konzoljain kívül a Sony PlayStation konzoljain is tovább működik.