Ígéretekből sosincs hiány, ezt mind a CPU mind a GPU mind az összes IT és egyéb piaci szereplő részéről már megszokhattuk, ezért vagyunk boldogok, ha végre eredményeket is láthatunk az ígéretek mögött.

Komoly Intel küzdelem látszik az elmúlt években, és az AMD vs Intel kedvelés függő, hogy örülünk-e annak, hogy az AMD évek óta felmossa a padlót az Intel-el mind ár mind pedig teljesítmény tekintetében.

Nyilván ezt az is megelőzte, hogy kb 5 éven keresztül nem volt lényegében értelmezhető AMD CPU jelenlét, semmi jelentős fejlődést nem tudtak felmutatni a Ryzen széria előtt, ezért az Intel sem volt versenyre ösztönözve, ezért nem is tette azt, kb a 6. és a 10. generáció között nem sok változást mutattak az INTEL processzorai.

A helyzet viszont megváltozott, az AMD az Intel nyakára nőtt, sőt, jelenleg sok esetben veri is azt, ezért ideje volt felébrednie az Intel-nek és végre, és a 13. generációs CPU családdal talán ez végre meg is történik.

Árban jelenleg nagyságrendileg az Intel I9-13900K és az AMD Ryzen 9 7950X is a bruttó 350e Ft körüli kategóriában mozog, tehát reális egy az egyben összehasonlítás alkalmazható a két CPU között, melyeken az látható, hogy bizony ha kicsivel is (5-10%), de az AMD rendre alul marad.

Kikerültek most teszteredmények is az Intel új zászlóshajójáról, az I9-13900-ról azonban meglepő módon nem a K hanem a KF tehát az integrált GPU nélküli verzióról, jó pár éve már ugyanis, hogy a pletykák szerint minden KF az egy butított K-s CPU amin az iGPU nem felelt meg a teszteknek ezért letiltásra került.

De persze mi nem hiszünk az ilyen városi legendáknak, ezért örültünk annak, hogy az új Intel CPU megfelelő hűtés mellett stabilan hozta akár a 6,2 Ghz-es sebességet is, egymagos terhelés esetén.

Meglátjuk ez majd a hétköznapi gyakorlatban mit jelent, de az mindenesetre egészen biztosan a javunkra szolgál, hogy az Intel vs AMD verseny ismét kiéleződött, végre ismét két egyenrangú CPU gyártó csatázik egymással, és igyekszik a másikat technológiailag felülmúlni.

Már csak lényegesen barátságosabb árcédulákat szeretnénk látni ezekhez a CPU-khoz, mert a bruttó 350e Ft nem mondható annak, de talán idővel majd ez is változik.