Mióta a Microsoft 2021 végén megkezdte az ingyenes Windows 11 operációs rendszer frissítésének szakaszos kiadását, mi is sokszor megtapasztalhattuk ügyfeleink csalódottságát, mikor kiderül, hogy bár viszonylag új, és nagy teljesítményű számítógéppel rendelkeznek, a Microsoft mégsem támogatja a rendszerük frissítését.

Mely processzoroknál megoldható a Windows 11-re történő frissítés?

Általánosságban elmondható, hogy az Intel processzorok kompatibilitása a Win 11-el a 8. generációtól kezdődik.
A hetedik generációs Intel i5 Core processzorok egyike sem kompatibilis a legújabb Windows 11 operációs rendszerrel. Sőt, jelen állás szerint valójában a 7. generációs processzorok közül mindössze 3 db i7 processzor van, ami kompatibilis a Windows 11 operációs rendszerrel, ezek pedig az alábbiak:

  • Intel®
Core™ i7-7800X
  • Intel®
Core™ i7-7820HQ[1]
  • Intel®
Core™ i7-7820X

Amennyiben az Ön számítógépe a fenti 3 közül valamelyik 7. generációs i7-es processzorral rendelkezik, akkor a rendszere frissíthető Windows 11-re. Ezeken kívül sajnos magszámtól függetlenül, kizárólag a 8., vagy magasabb generációs Intel processzorok támogatottak.

A Microsoft által kiadott hivatalos kompatibilitási listát az Intel processzorok tekintetében erre a linkre kattintva találja:

Win 11 – Intel kompatibilitási lista.

Az AMD processzorok tekintetében pedig innen érhető el a hivatalos kompatibilitási lista:

Win 11 – AMD kompatibilitási lista.

Telepíthető ettől függetlenül a Windows 11 a 7. generációs processzorral rendelkező számítógépekre?

Igen, a telepítés „erőszakkal” megoldható, de erősen NEM AJÁNLOTT, ugyanis a Microsoft megerősítette, hogy nem fogja támogatni az ilyen processzorokkal futó számítógépekre telepített Windows 11-et. Vagyis ezek a gépek nem fogják megkapni a hivatalos biztonsági frissítéseket sem, illetve a használatukkor nem várt problémák/hibák léphetnek fel.

Mit tehetek, ha nem támogatott processzorral rendelkezem?

Ha Önnek ez nem okoz gondot, akkor folytassa a munkát a Windows 10 operációs rendszerrel. A Windows 10 hivatalos támogatottsága 2025. októberében ér véget. Ön addig is hozzáférhet a Microsoft által a Win 10-hez kiadott összes funkció- és biztonsági frissítéshez. Vagyis Ön 2025. októberéig viszonylag biztos lehet benne, hogy rendszere optimális teljesítményt nyújt és megkapja a szükséges biztonsági frissítéseket is.

Amennyiben mindenféleképpen ragaszkodik az új Windows 11 használatához, és 7. generációs, vagy a verziófrissítés szempontjából nem támogatott processzorral rendelkezik, akkor sajnos csak az új berendezés/alkatrész vásárlását tudjuk javasolni. Ez esetben válasszon és vásároljon: bármilyen Windows 10-el telepített, vagy anélküli számítógépes rendszert, amely 8. generációs, vagy annál magasabb Intel processzorral rendelkezik, vagy bármilyen számítógépet, amin előre telepített Windows 11 található.

Ez biztosítja, hogy a Microsoft Windows Update programján keresztül hozzáfér majd a Windows 11 frissítéseihez.

Várható-e, hogy a támogatott processzorok listája bővülni fog?

Ez egyelőre nem tűnik valószínűleg, annak ellenére sem, hogy a támogatott processzorokról szóló bejelentés igen nagy média port kavart. Viszont mivel a Microsoft részéről sem megerősítés sem cáfolat nem hangzott el, teljesen kizárni nem lehet, de úgy tűnik erre várni egyelőre fölösleges.

A Windows 11 hivatalosan közzétett rendszerkövetelményei

Processzor: 1 GHz vagy gyorsabb, két vagy több maggal rendelkező, kompatibilis 64 bites processzor vagy rendszer egy chipen (SoC).
RAM: Legalább 4 GB
Tároló: Legalább 64 GB rendelkezésre álló tárhely
Biztonság: TPM 2.0 verzió, UEFI firmware, Secure Boot képességgel
Grafikus kártya: DirectX 12 vagy újabb DirectX 12-vel kompatibilis, WDDM 2.0-s illesztőprogrammal.
Kijelző: Nagy felbontású (720p) kijelző, 9″ vagy nagyobb monitor, 8 bit színcsatornánként