Manapság az ember a fél veséjét odaadná egy RTX 3080-as videokártyáért, olyan mértékben hiánycikk és így túlárazott termék lett az Nvidia legújabb zászlós hajója. Az okokat és a TSMC problémát már mindenki múlt ősz óta jól ismeri, és sem az Nvidia sem az AMD nem kecsegtet minket túl sok jóval a következő hónapok tekintetében sem. Éppen ezért örültünk különösen annak, mikor végre saját használatba tudtunk szerezni, és alapos tesztnek alávetni egy, a címben szereplő RTX 3080-as kártyát, a kapott eredmények pedig az alábbiak:

3D Mark TimeSpy GPU score: 17484

amely a szintén általunk korábban tesztelt:

2080TI-hi képest 27.4%-al

ASUS Dual OC 3070-hez képest 28.3%-al

Gigabyte 3x OC 3070-hez képest 27.9%-al

az AMD új üdvöskéje, az RX 6800-hoz képest pedig 16.6%-al

magasabb érték.

Zárójelben merjük csak megjegyezni, az általunk futtatott mining teszt eredményét is, mely 205W körüli fogyasztás mellett 85MH/s értéket produkált, mely GPU húzás és BIOS csere nélküli eredmény, teljesen gyári értékekkel. Modderek által tesztelt GPU BIOS csere után a hírek szerint könnyen 100MH/s fölé vihető a teljesítmény, azonos fogyasztás és zaj terhelés mellett, ami kifizetődő próbálkozás lehet a bátraknak, akik bevállalják egy ilyen, téglásodás esetén jelenleg nem könnyen pótolható kártya BIOS frissítését, de mi ezt egyenlőre nem kockáztattuk.

Aki viszont inkább vizuális típus, egy lelkes munkatársunk készített az eseményről egy videót, mely a saját csatornáján az alábbi linken tekinthető meg: