A legnagyobb jóindulattal sem lehet az állítani, hogy minden rendben volna az Nvidia háza táján. Arról már nem is érdemes beszélni, hogy 2020 októbere óta, azaz lassan fél éve nem képes a cég semmit sem enyhíteni a VGA hiányon, de egymásra húzza a lapokat, elhibázott, rossz lépésekkel.

Először is aki kicsit is ismeri a VGA piacot az tudja, hogy a TI kifejezés minden esetben egy prémium, erősebb, több rammal szerelt verziót jelentett az adott GPU családon belül. Na a 3060-assal most már részben ezt is megszüntették, de legalábbis jól megkavarták. Történt ugyanis, hogy nagyot akartunk durrantani, és a 3070, 3080 és 3090 mellé belépő kártyának nem a 3060-ast hanem a 3060TI névvel ellátott kártyát indították. Minden jó érzésű gamer és vagy PC tulaj már itt felkapta a fejét, de legyintettünk, hogy oké, a sima 3060 kimarad.

De nem! Mivel az Nvidia-ra itt, mint az Intel-re a CPU piacon eléggé rádurrantott az AMD, és kijöttek az „alap” kártyákkal amikben 16GB ram van, ezért már a megjelenés után néhány héttel eléggé beégett az Nvidia ezzel a TI jelzéssel és a mellé rakott, 20-as szériához képest semmit nem emelt RAM mennyiséggel.

Mi tegyünk?! Adjunk ki 3060TI2-t? Vagy 3065TI-t? Vagy bármi ilyesmit, ami kifejez egy újabb kártyát?! Nem! Adjunk ki egy 3060-ast, aminek a neve s jelzése szerint gyengébb, mint a korábban megjelent 3060TI (tehát ne előre lépjünk, hanem vissza), de szemben a 3060TI 8GB VRAM-jával ebbe tegyünk 12GB-ot. Ja, és persze azért a több RAM ellenére a 3060-as legyen gyengébb, mint a 3060TI!!! MI VAN?!

Itt azért már az IT szakembereken kívül a laikus PC-s gamerek is kezdték érezni, hogy az Nvidiának ismét elgurult a gyógyszere, de a java még csak itt következett.

A sorban a legkésőbb megjelent, legtöbb RAM-al szerelt (oké, a 3090-ben több van de az másfélmillió Ft), de egyben a leggyengébb 30-as kártyára titulálták azt, hogy na ez lesz a gamerek kártyája! Miért is?! A gamereknek nem kell a power? Oda elég az alap, leggyengébb 30-as?!

Ja nem! Azért mondták ezt a srácok, mert a kártyát ellátták elvileg hardware-es és szoftveres Hash Rate Limiter-el, azaz elviekben a bányászok ezt a kártyát nem tudják/tudnák használni, ergo ezért nevezzük gamer kártyának, függetlenül attól, hogy a legújabb, legfrissebb 30-as kártya már most nem elég 4K 60FPS-ben a mai izom játékokhoz. Hát köszi.

Ja és persze a védelem. Hát már az is a múlté. Először természetesen orosz és kínai, majd egyéb nemzetek bányászai is sorra tették fel a videókat arról, hogy miként lehet feltörni és vagy megkerülni a védelmeket. Miben is nyilvánultak ezek a komoly védelmek:

1.: Driveres védelem: Hát ezt magának az Nvidiának sikerült feltörnie, mikor kiadta az egyik friss driverét úgy, hogy „elfelejtették” beletenni a Hash Rate Limiter-t. Döntsük el, hogy véletlen volt-e.

2.: A másik szintén brutális, már-már kikezdhetetlen védelem, hogy ennek a VGA-nak PCI Express 3.0 x8-os slot-ban kell lennie, ergo a bányászok Riser kábeles megoldása kilőve. Igen ám, de nem egy és nem két olyan alaplap van, ami koca desktop alaplap, hogy 6db PCI Express 3.0 x8-os slot is van rajta, a Windows meg elviekben stabilan amúgy is csak 8GPU-ig kezel (persze nem, de hivatalosan igen), szóval azért ez sem egy olyan atom védelem.

3.: A 3060-asnak „kell”, hogy monitor is csatlakoztatva legyen legalább az egyik portjára, ellenkező esetben szintén életbe lép a tiltás. Tehát a harmadik védelem is szinte kikezdhetetlen, de ha mondjuk az ember beruház az Ebay-en egy 2 dollár 50 centért egy HDMI Dummy Plug eszközre, akkor azért ez sem okoz olyan grandiózus gondot.

Ilyen formán tehát adtunk ismét egy pofont a gamereknek, kiadtunk nekik egy új kártyát, amiben sok a RAM, de a leggyengébb, próbáltuk ezt elzárni a bányászok elől, de sikertelenebb volt a project, mint talán eddig bármilyen védelem a világon, és borítékolható, hogy az az amúgy sem túl sok 3060-as úgy fog eltűnni a boltok polcairól és a webáruházakból, és aztán ez is dupla áron megjelenni újra, mint annak a rendje.

NVIDIA, KÖSZÖNJÜK! Ismét nagyot alkottatok! Várnánk esetleg tényleg valami előre mutató, gamerek és bányászok számára egyaránt hasznos megoldást, mondjuk esetleg tömegével 3080-as piacra dobást, az előre beharangozott árakon!