Az elmúlt napokban számos helyre érkeztek új típusú, de finoman szólva is amatőr kísérletek adataink ellopására!

A csalók kihasználva a Covid által okozott karantén és bolt bezárás miatt még jobban megszaporodott online rendeléseket, fiktív csomag érkezésről adnak jelzést, és teljesen kamu linket küldenek az ügyfeleknek, melyen keresztül több lépésben nyilván pénzügyi adatainkhoz akarnak hozzáférni, illetve kontaktjainkat ellopva további áldozatoknak látszólag a mi számunkról üzenetet küldve újabb átveréseket igyekeznek tető alá hozni .

Ennek következtében aki kapott ilyen SMS-t, sajnos vélhetőleg más ember telefonjából már megszerezték a számát, ergo látszólag az ő telefonszámával is fognak további áldozatok SMS-t kapni, ezért kérünk mindenkit, ne hívja fel az adott számot, és ne küldje el melegebb éghajlatra azt, aki felveszi, mert az a szám, ahonnan a csaló SMS érkezik, szintén csak egy korábbi áldozat telefonszáma. A csalónak azért ennyi esze természetesen volt, hogy nem a saját telefonszámáról küldi az üzeneteket.

De kb. ez az egyetlen „profi” lépés, amit nem valós munkával pénzt szerezni kívánó embertársaink megtettek, hogy nehezebben legyenek visszakereshetők, azonban arra már nem volt tudásuk, erejük vagy idejük, hogy korrekt futár céges oldalnak látszó hivatkozást hozzanak létre, és a mögé tegyenek egy kamu futár oldalt, ami még kb 30-60 perc munka lett volna, minimális hozzáértéssel. Csak ugye az munka! És hát ugye az ilyen srácoknak azt nehogymá’ !!! Pénzért dolgozni?!?!?!

De lényeg a lényeg: SOHA SEMMILYEN LINKRE NEM KATTINT RÁ SENKI, amit SMS-ben vagy emailben kap! Ez érvényben volt eddig is, és érvényes ez után is!

Egyetlen egy kivétel lehet ez alól, ha mi magunk frissen regisztrálunk valahová, tudjuk, hogy mi regisztráltunk, és email vagy fiók megerősítő visszaigazoló emailt kaptunk.

Azonban ezekben is ma már legtöbb esetben nem link szerepel, magukra kicsit is adó cégeknél, hanem fiók megerősítő számsor küldenek az adott email címre (kattintható link nélkül), és azt kell a weboldalon bepötyögni, ezzel még jobban erősítve mindenkiben azt az alapvetést, hogy nem nyomunk rá soha semmilyen linkre!

A valós rendelések, valós pénzügyi vagy egyéb tranzakciók minden esetben ellenőrizhetők direktben a webáruház, futár cég vagy bank weboldalán, ezeket minden esetben mi írjuk be a böngésző címsorba, és kizárólag így tájékozódjunk az esetleges tennivalókról.

Annak a manuális begépelés és belépés 30 másodperces idő igényének megspórolása nem ér annyi, hogy esetlegesen egy csaló linkkel időt nyerjünk, de minden adatunkat és vagy pénzünket ellopják.