„De hiszen én fizettem érte!”

Mondhatja sok esetben az, akinek se telepítési média (DVD, Pendrive), se hologramos matrica, se hivatalos Microsoft vagy viszonteladói partner számla nincs a birtokában a gépén lévő, állítólagosan legális Windows 10-ról.

Merthogy ő azt vásárolta akciósan 2990,- Ft-ért az ezektenylegnemkamuwin10kulcsok.com oldalról.

Ne vicceljünk már! Érthető, az olcsóságra törekvés, valóban minden szoftver erősen túl van árazva, nem magyar pénztárcára szabták ezeket sajnos. Sőt, értékelhető a szándék, hogy az embernek eredeti, vásárolt Win10 legyen, ne kalóz verzió. De ezen két törekvésnek a házasságából született „félhivatalos” megoldás jelenleg úgy látszik a lehető legrosszabb kombináció, legalábbis a Német rendőrség szerint.

Történt ugyanis, hogy a német rendőrség elég aktívan rászállt most ezekre az oldalakra, és az eddigi vásárlókat is sorra felkutatják, és nem csak illegális szoftverhasználattal és a szerzői jog megsértésével, de pénzmosásban való közreműködéssel is gyanúsítják, vádolják őket, ami azért elég húzós, legalábbis várhatóan lényegesen komolyabb büntetési tételre számíthatnak az érintettek. A hatóság indoklása szerint „nem életszerű, hogy valaki az 1–2 ezer forintos termékről elhiszi, hogy valóban eredeti szoftver” ergo kis túlzással ez nem csak a kalózkodás és az illegális szoftver használat elleni sokadik, de a túlzott jó hiszeműség elleni első lépésnek is lehet nevezni.

Mi sok éve mondjuk, kérjük, terjesztjük: 3e Ft-ért nem lesz legális egy Windows se! Ha valaki ezzel a kis pénzzel a kalóz felhasználás miatti lelkiismereti problémáit kívánja rendezni, az eset szerint jobban jár, ha inkább eladományozza azt valamilyen segély szervezetnek, de vagy vegyünk legális Windows-t, vagy ne vegyünk semmit! De inkább vegyünk legális Windows-t!

(Forrás: HVG.HU, 2021.03.12)